Bruce Gilden - „drzý fotograf“

Fotografa Bruca Gildena pozná asi väčšina fotografov z jeho videa , na ktorom „šokuje“ svoje objekty v uliciach New Yorku. Jeho zábery (z NY) síce zachytávajú ten „rozhodujúci moment“, ktorý je v street fotografii tak nesmierne dôležitý, ale je vyvolaný čiastočne „umelo“  - fotografom.

Ako môžete vidieť na videu nižšie, Bruce „skočí“ pred „obeť“ , „naservíruje“ jej blesk do očí a exponuje. Je to nepochybne dosť drzé, ale výsledky a výrazy odfotografovaných ľudí sú veľmi zaujímavé. V New Yorku je mentalita ľudí úplne iná ako u nás na Slovensku a Gildenove „vyčínanie“ je vo veľkej miere tolerované. Ak by bol taký drzý v našich zemepisných šírkach, asi by mu jeho Leicu rozmlátili o chodník.


Bruce Gilden v uliciach New Yorku

Poznám street fotografov, ktorí chcú byť pri exponovaní  úplne videní, ale viac je takých, čo  sa drží pravidla  „byť nenápadný“.  Ja osobne patrím niekde medzi  tieto dve skupiny, záleží aj od mojej nálady. Niekedy vznikne skvelý záber len vtedy, keď vás objekt spozoruje, niekedy je lepšie byť „neviditeľný lovec“. Daň za "tajné" fotografovanie je taká, že strácate komunikáciu, ktorá vám o danom človeku veľa napovie. Oba spôsoby fotografovania majú svoje výhody aj nevýhody. Viac informácií Vám prinesieme v článku, ktorý bude zameraný na túto problematiku.




Bruce sa narodil v roku 1946. K fotografii sa dostal celkom kuriózne a to po vzhliadnutí filmu Blow-up (Zväčšenina) v roku 1968. Tento film ho natoľko ovplyvnil, že si kúpil ihneď svoj prvý fotoaparát. Fascinovali ho úplne obyčajní ľudia na ulici a ich prirodzená spontánnosť.

 

Prvý veľký Gildenov projekt - Coney Island

Pri svojej práci používa často externý blesk a  expozimeter. Prevažne exponuje na filmový materiál. V roku 1998 sa stal plnohodnotným členom celosvetovo uznávanej foto-agentúry MAGNUM.  Na základe projektov, na ktorých pracoval, usudzujem, že je to človek zo silnou povahou. Fotil naozaj extrémy ako napríklad  gangstrov z Japonskej mafie (Yakuza), prostitútky alebo voodoo rituály na Haiti.

 
Interview s Bruceom Gildenom

Jeho vynikajúce fotografie nájdete na webe agentúry MAGNUM.

 

 

Autor článku : Radovan Mišík - ONEHALF

Share
comments