Henri Cartier-Bresson – Decisive moment

Ako z názvu vyplýva, ide o rozhodujúci moment. Môže to byť zaujímavý pohľad, mimické gesto alebo neobyčajný dej, ktorý trvá veľmi krátky čas. Dokonalý záber by mal byť silný a zaujať diváka na prvý pohľad. Slovné spojenie "rozhodujúci moment" (decisive moment) zaviedol otec foto - žurnalistiky pán Henri Cartier-Bresson.

Narodil sa v roku 1908 blízko Paríža v mestečku Chanteloup a je považovaný za veľkého umelca 20. storočia. Jeho fotografie sú označované ako majstrovské diela. Zobrazoval ľudí a ich okolitý svet v nezvyčajných situáciách. Cestoval po celom svete, prechádzal rôznymi svetadielmi a všade hľadal ten správny okamih. Z obyčajnej situácie vedel vytiahnuť to zaujímavé a rozhodujúce.

Väčšina jeho fotografií vznikla malým vreckovým aparátom Leica. Na tú dobu (rok 1932) bol neskutočne revolučný. Jednoduchý dizajn, svetelné objektívy, kompaktné rozmery a kvalitné ostré snímky. Pre fotografov vtedajšej doby to bol ideálny reportážny „stroj“, ktorý sa dal ľahko schovať pod kabát a v prípade vyvrcholenia zaujímavej situácie nepozorovane exponovať. Henri Cartier - Bresson sám seba prirovnával ku rybárovi pri „love“ jeho rozhodujúcich momentov. Pristupoval ku svojim objektom (úlovkom) veľmi opatrne, ticho číhal a v správnej chvíli exponoval.


Behind the Gare Saint Lazare - (1932)
Autor: Henri Cartier-Bresson © Magnum Photos

Henriho otec chcel, aby si jeho syn vybudoval kariéru v textilnom priemysle. Ich rodina riadila celkom úspešný textilný obchod, ale Henriho srdce bilo pre maliarstvo. Obdivoval svojho strýka, výborného maliara Louisa Cartier- Bressona. Pomaly vstupoval do sveta umenia a spoznával rôznych francúzskych umelcov. Keď skončil svoju vojenskú službu, ocitol sa v Kamerune (západná Afrika), neskôr na Pobreží slonoviny. Finančne na tom nebol najlepšie a tak bol prinútený predávať na trhu mäsové výrobky. Takto vydržal fungovať asi rok, až napokon ochorel na maláriu a vrátil sa do Francúzska. Tam si kúpil svoju prvú Leicu (50mm objektív) a začal svoju fotografickú kariéru. Písal sa rok 1931. Vydal sa na cesty po Európe a navštívil krajiny ako Nemecko, Poľsko, ,Československo, Maďarsko, Taliansko a Španielsko.

Práve v Španielsku vznikla jedna z prvých „slávnych“ fotografií - Alicante.

Alicante (Španielsko) - (1933) Autor: Henri Cartier-Bresson © Magnum Photos
Popis: Zachytil svoj „objekt“ v prekvapenom výraze, ktorý je z tej fotografie neskutočne cítiť.

Neskôr sa vybral do Mexika, kde býval vo veľmi zlej štvrti. Žila tam „spodina“ spoločnosti, prostitútky a bezdomovci. Veľa Henriho fotografií vzniklo práve v tejto oblasti. Vrátil sa do Paríža a príležitostne fotografoval pre komunistické noviny „Ce Soir“. V roku 1937 sa oženil s tanečnicou Ratnou Mohini.

Trafalgar Square (London) - (1937) ,
Autor: Henri Cartier-Bresson © Magnum Photos

Horšie časy nastali, keď nastúpil do francúzskej armády a v roku 1940 bol zatknutý Nemcami. Tridsaťpäť mesiacov pracoval v zajateckom tábore, v ktorom nasledovali dva neúspešné pokusy o útek. Tretí jeho pokus bol úspešný a Henri sa vracia do Francúzska, kde neskôr dokumentuje oslobodenie Paríža. Stal sa spoluzakladateľom foto - agentúry MAGNUM, skupiny fotografov, ktorí poskytujú reportážne fotografie pre svetové médiá. Vďaka tomu opäť cestoval po Indii, Číne a Indonézii. V roku 1952 vydáva svoju prvú knihu z názvom „The Decisive Moment“ (rozhodujúci moment). Dovolím si citovať pána Bressona: „S názvom ‚rozhodujúci moment‘ nemám nič spoločné. V pamätiach kardinála de Retz som našiel vetu: „Všetko na tomto svete má svoj rozhodujúci moment" …a keď sme (s vydavateľom) uvažovali o názve mojej knihy, on zrazu hovorí: „Prečo nie napríklad Rozhodujúci moment?" Sedelo to, a tak je teraz zo mňa takpovediac plagiátor"

Neskôr začal opäť maľovať. Vystavoval svoje obrazy aj v Carlton Gallery v New Yorku. Spoločne zo svojou novou ženou Martine Franck a ich dcérou zakladajú v roku 2003 nadáciu Henriho Cartier-Bressona.


Russian Child (Germany) - (1945), Autor: Henri Cartier-Bresson © Magnum Photos

Je zaujímavé, že nikdy pri svojej práci nepoužíval blesk. Na svojom aparáte si s obľubou prelepoval lesklé povrchy, aby bol čo najnenápadnejší. Je to skutočne „pán fotograf“. Jeho tvorba ovplyvnila veľa fotografov na celom svete.

Henri Cartier-Bresson zomiera 3. augusta 2004 v krásnom veku 95 rokov...

Brasserie Lipp (Paríž) - (1969) , Autor: Henri Cartier-Bresson © Magnum Photos

 

 

Autor textu: Radovan Mišík - ONEHALF (zdroj informácií - wikipedia, internet)

Share
comments