Ulica očami Izraelského fotografa - Felix Lupa

(Autorom článku je Izraelský streetfotograf z Tel Avivu – Felix Lupa)

Ulica je priateľom, ale aj nepriateľom fotografa. Presne takí sú aj ľudia na uliciach. Majú rôzne spôsoby života. Sú nepredvídateľní, náhodní a živelní. Sú citliví a prekvapujúci, slušní ale aj nebezpeční. Fotograf sa musí naučiť komunikovať so všetkými z nich, rozumieť ich jazyku a rozpoznávať signály, ktoré vysielajú. Je to tajná posunková reč, súbor kódov určujúci správanie spoločnosti.

 
by Felix Lupa

Reč ulice pozostáva zo znakov, symbolov a geometrických tvarov. Sú zobrazené na billboardoch, plagátoch, nájdete ich na chodníkoch, autobusových staniciach, pouličných stĺpoch, na verejných odpadkových košoch, na autobusoch a na oblečení okoloidúcich. Ulica sa nám prihovára cez výrazy na tvárach ľudí, rečou ich tela, ich fyzického a psychického rozpoloženia, prostredníctvom vzájomných medziľudských vzťahov.  ' Slová ' ulice nájdete v topánkach, účesoch, oblečení a móde. Každý jeden detail, ktorý si  všimnete, môže byť podstatný a zmysluplný.

Úlohou street fotografa je stále, neprestajne a tvrdohlavo hľadať spojitosti  medzi rôznymi signálmi ulice a následne ich transformovať a vizuálne usporiadať pre tých, ktorí sa budú na jeho fotografie pozerať. Toto neustále hľadanie podnecuje ustavičné napätie v tvorbe street fotografa. Je to niečo, čo ho poháňa vpred a dáva jeho dielam hlbší význam, je podstatou nadšenia pre fotografiu.

Street fotograf hľadá spojenia medzi rôznymi  symbolmi a človekom (alebo ľuďmi, niekedy zvieratami). Nový uhol pohľadu, ktorý je častokrát prekvapujúci a inšpiratívny, je výsledkom ich úspešnej a správnej kombinácie. Doposiaľ známa realita v nás následne vyvoláva iné myšlienky a pocity.  Správna kombinácia symbolov a ľudí pridáva fotografiám väčšiu hodnotu, zvlášť keď zachytávajú skutočnosť v určitom pominuteľnom okamihu. Kľúčovú úlohu v  hľadaní takejto špeciálnej kombinácie zohráva najmä fotografova trpezlivosť, netreba však zabudnúť aj na predstavivosť, skúsenosť a dobré porozumenie ľudského správania.

 
by Felix Lupa

Medziľudské vzťahy pozostávajú z rozmanitých a početných prvkov, ktoré udržujú medzi ľuďmi neustále napätie. Úspešné zachytenie tohto napätia vo fotografii ovplyvňuje pocity a fantáziu divákov. Vieme, že v niektorých prípadoch sa medzi dvomi ľuďmi vytvára citový a duševný súlad, pri ktorom si navzájom rozumejú aj bez slov. Akoby boli telepaticky prepojení. Podobným spôsobom sa u niektorých fotografov časom vyvinie „telepatická“ schopnosť, obzvlášť, ak im ľudské správanie a medziľudské vzťahy nie sú ľahostajné a venujú sa ich skúmaniu. Potom dokážu ľahšie predvídať situáciu a zachytiť ju v tom rozhodujúcom momente.

 

Musíme si zapamätať, že mnohé činnosti sú charakteristické pre všetkých ľudí a vykonávajú ich viac – menej pravidelne. Niektoré z nich sú ohraničené kultúrne, poniektoré sú dokonca nezávislé od kultúry či etnickej príslušnosti. Ľudia, ktorí sa nachádzajú v podobných situáciách, zvyknú robiť tie isté veci, rovnakým spôsobom. Ak napríklad pozorujeme na ulici viacerých ľudí v približne rovnakom čase, zistíme, že za normálnych okolností bude ich správanie takmer rovnaké.  Ale ak sme dosť trpezliví, spozorujeme v dave človeka, ktorý spraví niečo neobvyklé a výnimočné: niečo zábavné, smiešne, dojímavé, hlúpe, čudné alebo bláznivé … a to je presne to, na čo fotograf stále čaká.

 
by Felix Lupa

Street fotografovi znalosť ľudského správania pomáha, ale „tutovky“, ktoré chce získať a ku ktorým ho ženie jeho "lovecká vášeň", jeho najlepšie snímky, sú práve tie, ktoré sa vyznačujú osobitosťou, nezvyklosťou, neobyčajnosťou alebo bláznivými okamihmi. Zachytením takýchto momentov sa street fotografovi darí vyjadriť pohľad na podstatu ľudskosti, tak ako ju on vníma. Takéto fotografie podnietia našu predstavivosť, niektorým oživia spomienky, ale zároveň sú podané umeleckým jazykom street fotografa. On im dáva tú správnu príchuť.

Pouličný fotograf je často považovaný za excentrika, čudáka, ľudia sa na neho pozerajú s nedôverou, niekedy až strachom alebo môže v ľuďoch vyburcovať agresiu. Prostredníctvom svojich fotografií môže mať ďalekosiahly vplyv na životy iných ľudí. Napríklad neúmyselné zachytenie ženatého muža s krásnou blondínkou v nočnom klube alebo náhodná momentka zachytávajúca bankovú lúpež, môžu slúžiť ako dôkazový materiál pri rozvode alebo môžu viesť k uväzneniu človeka. Nevinná fotografia, ktorá vzniká na trhovisku môže vyvolať podozrenie, že fotograf je z obchodnej inšpekcie, daňového úradu, alebo inej inštitúcie. Fotograf, ktorý fotí deti v parku, môže byť podozrievaný z pedofílie. To je iba pár príkladov dlhého zoznamu. Dôvodov na takéto negatívne postoje je veľa a faktom je, že často spôsobujú fotografovi nepríjemnosti. Ľudia sa na neho pozerajú ako na nepriateľa.


by Felix Lupa

Ak fotograf vytrvá, môže ako umelec a reportér plniť dôležitú funkciu v živote spoločnosti (a obzvlášť tu v Israeli, kde spoločnosť stále podstupuje množstvo hlbokých formatívnych zmien). Snaží sa, aby si ľudia uvedomili, ako vyzerajú - z vonku aj zvnútra. Fotograf pozoruje, fotografuje, a ukazuje ľuďom, ako ich vníma svojimi očami. Čo sa ďalej stane s týmito informáciami nezáleží na fotografovi, ale na nás, na jednotlivcoch ako aj spoločnosti, ktorá rozhodne ako s nimi naloží.

Na mojich potulkách ulicami Tel Avivu si vyberám miesta, ktoré sú mnohým ľuďom  známe a snažím sa zobraziť ich tak, ako ich vidím ja. V predchádzajúcich riadkoch som sa s Vami chcel podeliť o moju lásku k ulici a môj pocit, že ulica je zbierkou rôznorodých emócií a skúseností. Život plynie v uliciach miest, v alejách, v mestských častiach a vo všetkých úrovniach spoločnosti. Musíme sa len chvíľu zastaviť, pozorovať a rozjímať, počúvať,  čo ulica hovorí, čakať trpezlivo a iste sa nám podarí vyjaviť neskutočné momenty, dojímavé pohľady, smutné, úsmevné, šťastné a vážne, múdre alebo aj zábavné vizuálne príbehy. Pre mňa nie je ulica len "mestská džungľa", ale aj najlepšie miesto na "lovenie rozhodujúcich momentov".

 



Autor článku a fotografií : Felix Lupa - www.felixlupa.com

Onedlho si budete môcť v článkoch prečítať aj rozhovor s týmto Izraelským streetfotografom.
(Preklad z originálu: Martina Šmatláková, Radovan Mišík)

Share
comments